Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Luca nap a Bolyaiban

Iskolánk immáron többedik éve rendezi meg a Luca napi vetélkedőt. Külön tartjuk a felső tagozatosoknak, és külön a kicsiknek, az alsósoknak.

START-ra készen állunk

Ez a vetélkedő a Luca napi szokásokhoz kapcsolódik. A gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a múlt szokásaival, hiedelmeivel, belekóstolhatnak a már feledésbe merülő történelembe.

 

Minden osztály 10 fővel képviseli magát a versenyen, de a többi tanulóra is hárul feladat, hisz szurkolásukkal támogatniuk, segíteniük "kell" a versenyben részt vevő társaikat.

Termények válogatása – majd lucabúza készítése

Idén 7 feladat várta a gyerekeket. Ezek közé tartozott a lucaszék elkészítése, lucabúza ültetése, a boszorkányok kergetése. Mindemellett megjelent az a szokás is, amikor a lányok a jövendőbelijükre voltak kíváncsiak, s ennek kapcsán gombócot főztek vagy ólmot öntöttek.

Nem könnyű ez a válogatás!

Az 1.-2. osztályosok még kíváncsisággal, meglepődéssel és csodálkozással voltak a vetélkedőn, míg a 3.-4. osztályosoknál pedig már érezhető volt a tudás is, amely az elmúlt évek "játékain" keresztül bennük maradt, s évről-évre felfrissül így Luca nap kapcsán. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, s a végén a DIÁKÖNKORMÁNYZAT segítségével mindenki megkapta a kis jutalmát is, amit akár ott elfogyaszthatott.

Reméljük jövőre is sikerül megszerveznünk ezt a játékot, s talán a még kisebbeket is megismertethetjük ezekkel a szokásokkal.

Köszönet a kollégáknak a segítségért!

Kertvárosi Általános Iskola Bolyai János Általános Iskolája - 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a - Telefon: 34/311-772